zupa

KREM Z BATATÓW

krem_z_batatow_super

Aura taka sobie, więc miło będzie uraczyć się czymś dobrym na przykład aromatycznym   kremem ze słodkich ziemniaków. Krem jest gęsty, ma intenstywny, energetyzujący pomarańczowy kolor, w smaku słodko-ostry z lekko wyczuwalną nutą anyżu i cynamonu. Smak idelanie dopełniają prażone migdały.

KREM Z BATATÓW

składniki na 6 porcji

  • 5 średnich batatów
  • 2 średnie marchewki
  • laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anużu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka masła klarowanego (może być oliwa)
  • 6 łyżeczek siekanych migdałów (mogą być płatki)
  • szczypta pieperzu

Przygotowanie:

Bataty i marchewki obrać i pokroić na  małe kawałki. W garnku rozgrzać masło i wrzucić na nie laskę cynamonu, anyż, kmin rzymski oraz ziarna kolendry i czosnek. Lekko podsmażyć przyprawy, dodać ziemniaki i marchewkę. Chwilę dusić na maśle a następnie zalać bulionem. Wsypać pół łyżeczki ostrej papryki. Zagotować a potem gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka (bataty gotoują się szybciej). W tym czasie uprażyć migdały na suchej patelni. Gry marchewka i bataty będą już mięciutkie wyjąc gwiazdki anuży, laskę cynamonu a całą resztę bardzo dokładnie zblendować.  Gorący krem rozlać do miseczek i posypać prazonymi migdałami. Palce lizać!

krem_z_bataow_2

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s